« Tillbaka

Eu å jag och handpillade räkor

2009 gjorde jag en radioserie för SR som hette ”EU så funkar det ” det var då jag fick både nytt hopp och mer frustration över sakernas tillstånd. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=2846301

Sedan dess har jag gjort fler jobb åt EU kommissionen som moderator på kaféer och bibliotek runt i landet. I oktober förra året tog vi hand om Viviane Reding , Barosos högra hand när hon gjorde sin turné i europa i någon form av medborgardialog för att ta pulsen på vad folket i Europa ville och kände.

Idag var jag i Halmstad och njöt av att prata något som låter tråkigt men är väldigt intressant nämligen EUs vattendirektiv och hur det påverkar oss.

Vatten och fiske är ju extremt spännande.

I våras träffade jag i en paneldebatt på Svensk Fisk och deras informatör. Jag frågade  då om det stämde det jag hört att räkor som säljs på restauranger som ” handpillade” i själva verket fångas utanför Grönland, sedan körs  till Tunisien där kvinnor sitter och ”pillar” räkorna , sedan man dom till Sverige och säljer dom som om dom pillats i köket på restaurangen. Hon svarade att, javisst var det så , vad skulle annars dom tunisiska kvinnorna göra. Sedan fortsatte hon. ” Det är samma med alla filéad fisk vi säljer i sverige , den är fångad utanför våra kuster men körs till Kina för att filéas”. Jag frågade då, varför det ? kan man inte filéa i Sverige eller Norge ? . DÅ svarade informatören för svensk fisk, ” Om vi skulle gör det i Sverige eller Norge skulle vi behöva använda maskiner och om en maskin går sönder så stannar produktionen. Som det är idag är det så att om en kinas går sönder byter vi bara ut kinesen.

Sådan är alltså synen på människor och miljö från Svensk Fisk.

När jag omtöcknad och chockad lämnade debatten ringde jag min gamla gymnasiepolare som nu är länsfiskerukonsulent i Stockholm, Heggot, en gammal punkare från Forsbacka. Han berättade då om hur fiskerinäringen jobbar.

Spanien har ett antal vetenskapsfartyg som letar reda på fiskebestånd i världshaven. När dom hittat ett bestånd är det offentliga uppgifter som fiskeflottan får men enligt EU har dom inte rätt att fiska mer än sin kvot. MEN den spanska fiskeflottan är utflaggad på Panama så dom tar informationen från landets vetenskapsfartyg och åker dit sedan sopar dom rent på fisken som hamnar på den gigantiska fiskmarknaden i Madrid.

Idag träffade jag Isabella Lövin som skrev boken tyst hav, som fick genomslag och kraft. som sedan blev miljöpartist och EU parlamentariker. Jag fick tillbaka tron på att det går att påverka när hon berättade hur hon varit med att aktivt göra fisket mer ekologiskt hållbart.

Ja, ibland gör jag sådant , Men imorgon åker jag till Zermatt och åker skidor .