« Tillbaka

Jag och Jocke Berg

I veckan hände det igen. Vi var med Idrottsgalan på avslutningsmiddag. Vid bordet bredvid satt ett gäng välstrukna kostymkillar i 25 års åldern med Lundsbergsfrisyrer och ljusblå skjortor, slim fit. Plötsligt kommer en av killarna fram till mig efter ett besök på toaletten. – Är det den jag tror det är? säger han till mig. – ja, det är det nog svarar jag. – Då vill jag bara säga att när jag är på sådana här middagar brukar jag gå in på toaletten och lyssna på Kent,för att hämta kraft. Jag tycker ni är så jävla bra.

– Ehhh, jag är inte Jocke Berg. Jag är den där killen som har en frågesport på SVT2 som heter Vem Vet Mest. Killen tittade på mig, jag såg på honom att han inte hade en aning om att det ens fanns någon Rickard Olsson  – Jaha, men du är jävligt lik Jocke Berg iallafall.

Det händer titt som oftast att folk blandar ihop mig med Jocke Berg.

I höstas kom en EMO tjej fram. Hon var i 18 års åldern och såg ut som hon sminkat sig med grillbriketter.  Hon och hennes polare hade tisslat och fnittrat när jag kom in i butiken.  – Kan inte jag få din autograf, undrade hon och stack fram ett block under näsan på mig. Självklart, vad heter du ?

Jag signerade blocket och räckte över det. Precis när hon skulle ta blocket tittade hon  storögt och beundrande på mig och sa, Jag tycker ni är jätte, jättebra.

Jag hade inte hjärta att bryta hennes illusion så jag sa bara tack, lämnade över autografen och gick ut från butiken. Hon måste ha funderat hur Jocke Bergs stavning av sitt namn.

För längesedan, när Kent var i början av sin karriär träffade jag dom i Ungdomsprogrammet Bullen. Dom skulle vara med i Rockbjörnen på Cirkus och vi fick audiens i deras loge. Jag kom in glad i hågen och hälsade på alla. När jag hälsade på Jocke Berg tänkte jag lägga till, lite som en icebreaker, att många ofta trodde att jag var han. Bara som trevlig social kuriosa.

– Det är många som tycker att du och jag är väldigt lika.

Han tittade på mig lika uttryckslöst som en hovmästare på en tom restaurang.

– Jaha, svarade han. Fullkomligt likgiltig.

Jag önskar att folk ropar Bingolotto efter Jocke Berg ibland, i tron att han är den där Rickard Olsson på TV.